Des-Propòsits?

Kakebo, Blackie Books

Llibre d’estalvi domèstic Kakebo de Blackie Books

Em disposo a començar un nou any, el 2016. Ho admeto, m’agrada començar de zero, una altra oportunitat, una pissarra en blanc per dibuixar i/o fer-hi gargots. Començo enèrgica, decidida, amb projectes nous i motivadors que aniran prenent forma al llarg de l’any, mes a mes, i l’agenda esdevé la meva bona amiga, qui posa una mica d’ordre en aquest meravellós caos. Perquè a vegades se m’obliden les coses i m’he d’organitzar. Perquè tinc moltes coses per fer, però sobretot tinc moltes coses per ser.

Vull un any on les dones fem allò que ens agrada, anem cap a on ens bull la sang i deixem enrere les persones agres o ogres i situacions que ens pesen a l’esquena. Vull posar-me la música que m’agrada i ballar en pilotes davant el mirall, pintar-me els ulls amb Kohl negre de manera exagerada i sortint-me de la ratlla, i, en definitiva, anar còmoda per la vida perquè m’he adonat que sempre m’assec amb els texans descordats perquè m’estrenyen la panxa…

I també m’he plantejat els següents propòsits:

1.-Estimar i acceptar les meves incoherències. Sóc vegetariana, sí, però el dia 1 em vaig menjar la pilota de l’escudella que va preparar la meva mare…

2.-No martiritzar-me per arribar tard. Ho sento, a vegades no calculo bé el temps, m’agrada molt dormir, però faig el que puc, de veritat.

3.-No justificar-me tant, com en el punt anterior.

4.-Millorar la meva autoestima.

5.-Deixar de dir que tinc l’autoestima baixa.

Apa, ja està, això és tot. Voldria proposar-me no mirar el mòbil mentre camino, però no ho compliré…

I un últim propòsit entorn l’economia, així com per posar una mica de “chicha” a l’article. Aconsellar-vos, encara que no m’ho heu demanat, que inicieu un pla Kakebo, sí, el sistema japonès d’estalvi més famós del país, ideat per Motoko Hani (Japó, 1873-1957) una dona pionera del seu temps, filla de la revolució i modernització del seu Japó natal. L’única noia de la seva promoció escolar, va formar part de la primera generació de dones de l’inaugurat institut femení a Tòquio i es va convertir en la primera periodista de Japó. També va fundar la “Jiyû Gakuen”, una escola d’ensenyament femení que apostava per la llibertat, la identitat i la independència de les dones. Com a reportera, l’any 1903 va crear la revist “Katei no tomo”, (“La compañera de la mujer”) que avui en dia encara es publica.

Hani Motoko, Kakebo, mujer japonesa

Hani Motoko la dona japonesa inventora del Kakebo

A la revista animava les lectores a prendre consciència de les seves despeses per fomentar la consciència d’on anaven a parar els diners en l’economia domèstica, i el 1904 va llançar oficialment aquest llibre de comptes que es va difondre de manera massiva, el Kakebo!. No es tractava d’un tema de control sinó d’esdevenir una arma d’empoderament femení perquè distribuint els diners que portaven els homes a casa podien separar-ne una mica per elles mateixes. Es va considerar una eina d’emancipació.

Per aquí l’ha comercialitzat l’editorial amb seu a Barcelona Blackie Books i val menys de 20€. Us puc dir per experiència que és fantàstic, que és l’ única cosa que m’he demanat de regal per festes perquè ja no vull viure sense ell, i no es tracta de controlar-me, sinó d’alliberar-me.

Kakebo de Blackie Books

Pàgines interiors d’un Kakebo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s